Angsten bij kinderen

Ik zie en hoor het steeds meer. Kinderen met angsten, van monsters tot de dood. In sommige situaties gaan deze angsten gepaard met lichamelijke klachten zoals urineverlies, zweten, diaree of juist constipatie. In veel gevallen hoort het er allemaal bij.

Angsten en voeding

Zoals vele weten behandel ik niet alleen geestelijke klachten, maar kijk ik ook graag naar het voedingspatroon en eventueel lichamelijke klachten van het kind. Het is tenslotte geen geheim meer dat onze darmen ons tweede brein zijn en daarom heel veel invloed hebben op hoe wij ons voelen. Ze kunnen je somber, druk of juist vrolijk en ontspannen maken. Denk bijvoorbeeld aan neurotransmitter ofwel het gelukshormoon, die in de hersenen prikkels overbrengen. Heb je voldoende van deze stoffen, dan voel je je blij, opgewekt en gelukkig. Maar bij een tekort (of juist een teveel) aan deze neurotransmitters kunnen klachten ontstaan. Deze kunnen variëren van slecht slapen, angsten en agressiviteit tot sombere gevoelens, prikkelbare darmen en pijn.

Laten we dan nu eens kijken naar het ontlastingspatroon. Deze verteld tenslotte veel over de gezondheid van de darm. Wanneer je ergens tegenop ziet en zorgen maakt, iets spannend of eng vindt, reageren darmcellen op deze gedachten. Kinderen laten het soms letterlijk lopen, vanuit de wens dat het er dan niet meer is en het weer is zoals het was. Diarree die van korte duur is, kan ook een letterlijke opluchting zijn na een hele spannende periode.

Angsten bij kinderen

Constipatie betekend echter precies het omgekeerde, maar kan ook angstgerelateerde zijn. In angst en onzekerheid kan je namelijk proberen om het oude vast te houden, want dit voelt comfortabel en veilig. Kinderen met angsten zijn bang voor nieuwe emoties en houden vast aan oude situaties. Ophouden van poep, harde, weinig frequente poep kan het gevolg zijn.

Anderzijds kan een verstoord microbioom zorgen voor dezelfde klachten. Zelf ben ik daar een mooi voorbeeld van. Ik heb jaren lang veel last gehad van mijn darmen en ken problemen zoals constipatie en diarree goed. Ik weet, in beiden gevallen, hoe ellendig je ervan kan zijn. Toen ik eenmaal écht leerde luisteren naar mijn lichaam en geest, merkte ik, dat wanneer ik veel last had van mijn darmen, ik ook last kreeg van (onrealistische) angsten. Ik was soms intens bang om ’s nachts naar het toilet te gaan. Voeding, supplementen en bewustwording hebben bijgedragen aan herstel.

Wat wij u leren

Hierom kijk ik bij klachten zoals bijvoorbeeld angsten graag naar beiden aspecten. Ik leer ouders graag hoe we ons microbioom helpen om in balans te blijven. Voeding, prebiotica en probiotica zijn een belangrijk onderdeel hiervan. Daarnaast gaan we aan de slag met het psychologische aspect, want ook deze kant verdiend liefde en aandacht. Het is tenslotte geen overbodige luxe om klachten bij de kern aan te pakken!

interessante link : gezinsondersteuning
volg ons ook op Facebook

Call Now Button