Kinderen
Kinderen leren hun eigen kracht kennen
Het kan zijn dat je kind niet lekker in het vel zit en je er maar niet achter kunt komen wat daarvan de oorzaak is. Of misschien is er juist een hele duidelijke reden, zoals een scheiding of ziekte en weet je niet hoe je je kind daarbij het beste kunt ondersteunen. Kindercoaching is een laagdrempelige vorm van begeleiding, speciaal ontwikkeld voor kinderen. Tijdens een kindercoachingstraject leren kinderen hun eigen kracht kennen waardoor ze steviger in hun schoenen staan en lekkerder in hun vel zitten. Daarbij spelen o.a. het gezin, vriendjes, school en vrije tijd een belangrijke rol.
Rouwverwerking. Ziekte. Buikpijn. Verdriet. Emoties. Slaapproblemen. Boosheid. Angsten. Gescheiden ouder. Zelfbeeld. Pesten. Weerbaarheid.
In deze maatschappij moeten onze opgroeiende kinderen zich al jong aanpassen om zo aan allerlei verwachtingen te voldoen. Vaak zien we dat kinderen door deze druk met zichzelf en hun omgeving in de knoop komen. Kinderen krijgen allemaal te maken met lastige situaties en soms heftige gebeurtenissen. Hierdoor kunnen zij uit balans raken en weten soms niet meer om te gaan met zichzelf of de situatie.
Omdat ieder kind uniek is, met eigen ervaringen, emoties en ontwikkelingskansen zullen wij samen met het kind op zoek gaan naar de oorzaak. Samen bepalen we wat er tijdens de sessies gedaan wordt om het doel te bereiken: gesprekjes, spelletjes, rollenspel, knutselen, tekenen, schilderen, een boek lezen of wandelen. We werken hierbij met hoofd, handen, hart en zetten diverse, materialen en werkvormen in, onderbouwd met duidelijke theorieën, eyeopeners en inzichten.
Afhankelijk van de hulpvraag kunnen wij twee soorten behandeling inzetten:
Kindercoaching is het begeleiden van kinderen waarbij wij ons volledig richten op het kind en zijn of haar hulpvraag op een praktische, laagdrempelige manier. Kindercoaching is een goede tool voor vragen over de opvoeding, het gedrag of de ontwikkeling van je kind. We werken oplossingsgericht en kijken dus niet naar problemen, maar naar mogelijkheden en de kwaliteiten van je kind. Deze hulp heeft vaak een positieve invloed op een kind, waardoor het lekkerder in z’n vel komt te zitten en/of steviger in z’n schoenen komt te staan.
Speltherapie is een effectief hulpmiddel om de (deels) gestagneerde ontwikkeling van het kind weer op gang te brengen bijvoorbeeld door sociale en emotionele problemen of traumatische ervaringen. We bieden het kind de mogelijkheid om nieuwe ervaringen op te doen, waardoor het emotioneel en cognitief nieuwe inzichten kan verwerven. We gaan een intensieve relatie aan met het kind, wat soms enkele sessies kan duren. Trajecten duren vaak langer en kunnen door kind en ouders al intensief ervaren worden.
In onze praktijk werken we altijd integraal, wat betekend dat er een samenhang is in zorg en ondersteuning, afgestemd op de hulpvraag. Wij werken daarom nooit alleen met het kind. Onze visie is dat de ouder(s) (en nabije omgeving) een wezenlijk onderdeel zijn van het proces. Daarom komt het regelmatig voor dat wij ouders uitnodigen om mee te doen en daarbij onderdeel te zijn voor het traject.
Hieronder volgen een aantal hulpvragen opschreven vanuit de ogen van het kind:
- Ik voel me vaak verdrietig en eenzaam.
- Ik durf niet te spelen met anderen kinderen.
- Ik heb last van boosheid en driftbuien en wil hier graag van af.
- Ik word gepest op school en kan hier niet mee omgaan.
- Ik kan mijn emoties niet verwoorden, maar zou dat wel graag willen.
- Ik kan de scheiding van mijn ouders geen plekje geven.
- Ik vind het lastig om in de spiegel te kijken en vind mijzelf niet mooi.
Interessante link: Weerbaarheidstraining