Een ontspannen Sinterklaasviering

De Sint is weer in het land

Een periode waar veel kinderen jaarlijks naar uit kijken. De tijd van cadeautjes, strooigoed en liedjes zingen. Een feestelijke tijd die ook veel onrust met zich mee brengt. De Sinterklaastijd gaat gepaard met toenemende spanning. Elk jaar kunnen de kinderen op tv een soort soapserie kijken. Er gaat van alles mis en de vraag of Sinterklaas wel aankomt geeft altijd net nog even wat extra druk.

Hoe gekker hoe leuker?

Is het echt zo, dat kinderen al die spanning leuk vinden? Wat we vaak zien is dat kinderen vanaf de aankomst van de Sint slecht slapen, meer wiebelen en prikkelbaarder zijn. Het hoeft voor hen niet concreet, zichtbaar en vol spannende verhaallijnen. Juist het gegeven van de Sint die, vanuit de verte gezien wordt, jou lekkers en moois komt brengen, kan genoeg zijn. Alles er om heen maakt het gekker en wilder, maar wie doen we daar nou eigenlijk een plezier mee? Laten we vooral het magische, symbolische, wonderlijke aspect van de Sint benadrukken.

 

Laten we vooral het magische, symbolische, wonderlijke aspect van de Sint benadrukken.

 

De kracht van herhaling

Jonge kinderen doen het goed op herhaling, een vast ritme en vertrouwde handelingen. Dit geldt voor het dagelijks leven, maar misschien nog net iets meer wanneer de decembermaand aanbreekt. Vertel kinderen wanneer ze hun schoentje mogen zetten, wanneer en of jullie naar de intocht gaan en hoe 5 december er uit zal komen te zien. Lees elk jaar dezelfde verhalen en zing zo veel mogelijk dezelfde liedjes. Dat klinktSinterklaas misschien saai, maar voor kinderen is het heerlijk. Ze zullen genieten van de herkenning. Het neemt spanning af en kinderen genieten van het gegeven dat de Sint ook dit jaar komt én dat hun wensen in het grote boek staan.

De Sinterklaas die bij jullie past

De Sinterklaastijd mag knus zijn. Passend bij jullie gezin, jouw kinderen, hun leeftijd en belevingswereld. Sommige ouders vinden het heerlijk om het ‘spel’ mee te spelen. Kloppen op de deur, een zak met speelgoed en regelmatig een schoentje zetten. Andere ouders kiezen er voor hun kinderen vanaf het begin de waarheid te vertellen. Er is geen goed of fout en in beide gevallen kan het jaarlijks feest veel plezier brengen. Het is maar net wat bij jullie past.

Intressante link: Weerbaarheid

Call Now Button