Je kind uit een beker leren drinken

Zodra je kind met zes maanden start met oefenhapjes, kan je ook al langzaam beginnen met het aanbieden van drinken uit een glas. Wij gaven onze zoon rond de zes maanden voor het eerst aan tafel een slokje moedermelk uit een glas. Zo begon het introduceren. Uiteindelijk kwam gedurende de dag de plasticvrije rietjesbeker van Pura op tafel te staan die altijd gevuld was. Zo kon hij drinken wanneer hij wilde, zonder afhankelijk te zijn van ons. Aan tafel dronk hij altijd uit een glas net als wij. Eerst met wat hulp en uiteindelijk helemaal zelfstandig. 

 

Je kind uit een beker leren drinken. Hoe begin je?

Je kind uit een beker of glas leren drinken doe je stap voor stap. In het begin hou jij het glas vast, maar uiteindelijk kan je kind dit zelf doen. De eerste keren dat je baby uit een glas drinkt, wordt het een natte bende. Dat is oké, want eten en drinken start met ontdekken. Het mag ook leuk zijn.

 

– Geef je kind alleen nog (moeder)melk, water of biologische slappe thee zonder cafeïne in een glas. Blijf ver weg van sapjes en andere zoete drankjes.
– De eerste paar keer houd jij als ouder het glas vast, terwijl je kindje slokjes neemt.
– Als dat goed gaat kan je kindje het glas zelf gaan vast houden. Vaak zie je dat langzaamaan de handen zelf al naar het glas rijken. Interesse voor drinken is gewekt.

 

Geen plastic maar glas

De zwaarte, het geluid als je het neer zet of het feit dat het kapot kan gaan als het valt. Kinderen zijn gevoelig voor ’echte’ dingen: ze groeien ervan wanneer wij hen serieus nemen en ze mogen deelnemen aan het alledaagse leven. Zo groeit hun zelfvertrouwen. Door kinderen vanaf de start echte spullen te laten gebruiken krijgen ze het gevoel dat ze er bij horen. Ze leren op een respectvolle manier om te gaan met spullen, want als je er mee gooit dan gaat het stuk. Er is een duidelijk gevolg die hoort bij een onvoorzichtige actie. Je hoeft het ze niet te vertellen, de handeling, het materiaal en het voorbeeld van jou spreekt voor zich.

 

Voor iedereen die mijn eerdere blog over speelgoed gelezen heeft, weet dat de hoeveel plastic bij baby’s en jonge kinderen mij zorgen baart. Dat is met servies niet anders. In 2021 toonde onderzoek van de New York School of Medicine aan dat er microplastics terug te vinden zijn in de ontlasting van baby’s. Én dat de concentratie daarvan ook nog eens 10 tot 20 maal hoger is dan in de ontlasting van volwassenen. Voor ons nóg een reden om gewoon voor echt servies te kiezen!

 

Call Now Button