Warmte, een primaire basisbehoefte

Als ik zeg “warmte”, waar denk jij dan aan? De zon, de zomer of de lente? Een kopje thee op de bank, lekker onder een dekentje. De warmte van een knisperende vuurkorf? Onder de dekens in bed. Of misschien juist een omhelzing, een knuffel. De warmte van een liefdevolle kus.

 

Als je kijkt naar de  natuur, zie je dat warmte de dingen draaiende houdt. Een levend lichaam is warm. Door beweging blijft het op temperatuur en blijven lichaamsprocessen draaien. Kou daarentegen zorgt voor het stilleggen van processen: van stilzitten krijg je het koud en wordt je lichaam stijf. Wanneer we te koud gekleed gaan, worden we ziek. Ons immuunsysteem verzwakt, omdat we alle energie nodig hebben om warm te blijven. Kortom; warmte is een primaire basis behoefte voor de mens. Het is een omhullende kwaliteit die ons — letterlijk en figuurlijk — een veilig gevoel geeft en bijdraagt aan onze gezondheid.

 

“Alles begint met warmte. In de kou valt alles stil. Kou vatten is iets wat we in ons kikkerlandje maar al te goed kennen. ‘Warm vatten’ zou het omgekeerde kunnen zijn: gezondheid opbouwen.”

 Edmond Schoorel – 

 

Warmte en emoties

Warmte is ook een belangrijke schakel tussen onze emoties en ons lichaam. Koken van woede of branden van verlangen. Ons lichaam betrekt warmte bij onze emoties. Als je ergens enthousiast over bent, verbind je je ermee. Je loopt er letterlijk warm voor. Vaak is het zo dat mensen met koude armen of benen, of met een koude buik of rug, minder goed in verbinding staan met de mensen en de wereld om hen heen. Ook het verwerken van indrukken en de spijsvertering verlopen dan vaak minder goed. Uit onderzoek (PNAS) is gebleken dat vrijwel elke emotie meer activiteit veroorzaakt in het borstgebied: een versnelde hartslag en ademhaling.

IMG-20210401-WA0017-225x300.jpg

 

 

Kleding

Bij het reguleren van warmte en kou speelt kleding een belangrijke rol. Kleding van natuurlijke materialen zoals (biologische) katoen, wol of zijde zijn ademend en zacht voor de huid. Ze nemen (transpiratie)vocht vaak makkelijker op. Warmte wordt door deze materialen beter vastgehouden of juist afgegeven. Wol staat er bijvoorbeeld om bekend dat het zorgt voor een evenwichtige lichaamstemperatuur.

 

Dat is voor ons één van de redenen geweest om in ieder geval voor wollen rompers te gaan. Ik kleed mijn zoon dan ook heel bewust aan. Een wollen basislaag direct op de huid was voor ons de belangrijkste stap naar een fijne warmtehuishouding. En toen mijn zoontje geboren werd met een laag geboortegewicht, bleek dat hij ook veel moeite had met zijn eigen temperatuur. Nog nooit was ik zo blij met wollen kleertjes en de warmtelamp die we -nog altijd- bij zijn commode hebben staan..

 

De eerste zeven levensjaren

In de baarmoeder ontwikkelt een baby zich bij een constante temperatuur. Na de geboorte is daarom zijn warmtezintuig nog niet ontwikkeld. De baby moet warm worden gehouden. Langzaam traint de warmtezin zich en kan de baby na enkele weken zijn temperatuur zelf stabiel houden. Belangrijk om altijd na te gaan is: als je kindje in zijn nek transpireert, dan heeft hij het te warm. Zijn voetjes moeten altijd aangenaam warm en droog aanvoelen.

 

Voor baby’s en (jonge) kinderen blijft warmte heel belangrijk. Dat we baby’s moeten helpen met hun temperatuur klinkt voor de meeste mensen wel bekend. Dat echter een 4 en een 6 jarig kind nog geholpen moeten worden met hun warmtehuishouding is voor veel mensen toch wat meer verrassend. We hebben warmte van een liefdevolle ouder en warmte van kleding. Beiden belangrijk. In de eerste zeven levensjaren is kleding, gemaakt van zo veel mogelijk natuurlijk materiaal aan te raden. Warme kleren, liefst laagje over laagje en (met koud weer) buiten áltijd een muts op. Hoe vaak ik kleintjes zonder muts in guur weer buiten zie.. Brrr!

 

In de eerste zeven jaar ontwikkelt zich het immuunsysteem en vormt het kind een eigen ik. Lekker zittende kleding van natuurlijke materialen ondersteunen dit proces. Wanneer het lichaam zich niet hoeft te focussen op het zichzelf warm houden, kan het al zijn energie stoppen in groeien en ontwikkelen. Kinderen hebben onze figuurlijke en letterlijke warmte nodig om groot te worden.

 

Koorts

Koorts laat zien dat warmte een krachtig middel is. Het treedt op als het lichaam zich tegen iets moet verweren. Het is nooit een ziekte-oorzaak en dus altijd een begeleidend verschijnsel van een ziekte. Koorts kan zodoende een genezende werking hebben. Daarom zou men koorts niet nodeloos moeten onderdrukken met bijv. paracetamol. Het heeft een belangrijke werking voor het lichaam.

 

Koorts kan je behandelen door veel warme dranken te drinken (bijv. lindebloesemthee). Warme kleden die goed ademend is, is vaak belangrijk om uitputting door veel warmteverlies te voorkomen.

 

Wist je dat zieke kinderen met koorts een proces doormaken, waarmee zij een stapje verder komen met het zich eigen maken van hun lichaam? Als je koorts met koortswerende middelen bestrijdt, onderbreek je dit proces, wat eigenlijk zonde is. Het gebeurt meer dan eens dat een kind wat koorts heeft gehad ineens iets kan wat hij eerder nog niet kon. Let maar eens op, de natuur kan je verbazen!

 

Let op! Soms is het nodig om bij koorts een arts te raadplegen. Bijv. bij kinderen jongeren dan drie maanden of wanneer ze uitdrogingsverschijnselen tonen of kortademig zijn. 

 

Intressante link: In contact met je baby

Call Now Button