Gezinsondersteuning

Opvoeden is een grote ontdekkingsreis met kuilen, hobbels en obstakels. Met vraagtekens, routepijlen en rookgordijnen. Maar ook: met geweldige verrassingen, mooie ervaringen en geluksmomenten…

Naast dat wij kindertherapie aanbieden zijn wij er ook voor ouders die vragen hebben rondom de opvoeding of met ouders van wie het kind nog te jong is om met ons in gesprek te gaan. Afhankelijk van de hulpvraag kan het ook gebeuren dat we met het hele gezin aan de slag gaan.

De opvoeding van kinderen blijft immers een gevoelige kwestie. Het is leuk, maar soms ook lastig en verwarrend. Er zijn tenslotte bijna net zoveel theorieën over hoe je een kind moet opvoeden als dat er ouders zijn. Een kind lijkt wel op een onbeschreven boek. Het geeft weer, wat erop geschreven wordt. Maar in tegenstelling tot een boek kan een kind ook zelf beginnen met schrijven.

Iedereen heeft wel eens vragen over opvoeden. Waarom werkt mijn aanpak niet? Wat zou ik anders kunnen proberen? Hoe maak ik de avondmaaltijd weer gezellig? Vanaf wanneer kan ik mijn kind alleen laten buitenspelen? Hoe worden wij ouders weer een team, inclusief onze onderlinge verschillen?

In het leven doen zich soms situaties voor waardoor de problemen zo hoog op kunnen lopen, dat we het even niet meer weten. Echter, wat onze gevoelens voor een kind ook zijn, we moeten er wel aan denken dat het op de lange duur niet goed zal kunnen voortbestaan als wij het niet helpen de eerste stappen te zetten in deze harde maatschappij. Daarom kan gezinsondersteuning een uitkomst zijn, voor een duwtje in de juiste richting.

Familie betekent dat je deel uitmaakt van iets heel moois. Het betekent dat je zult liefhebben en dat er ook van jou wordt gehouden. Voor de rest van je leven…

Samen zoeken naar oplossingen

Allereerst zorgen we dat we het probleem helder krijgen: wat gaat er niet goed en waar merken jullie dat aan? Er wordt aansluiting gezocht bij jouw situatie, jouw specifieke omstandigheden, jouw kwaliteiten en mogelijkheden. Vervolgens brengen we de gewenste oplossing in kaart: hoe wil je dat het uiteindelijk gaat? Dit doen we onder andere doormiddel van gesprekken, opdrachten, spelvormen, ontspanningsoefeningen en/of creatieve activiteiten. De keuze voor activiteiten wordt altijd zoveel mogelijk aangesloten bij het hele gezin.

Je leert inspelen op en samenwerken met je kind(eren) en partner om zo tot oplossingen te komen die voor jullie werken. We proberen de onderlinge communicatie te verbeteren en daarbij de draaglast te verminderen en draagkracht te vergroten.

De eerst twee á drie maanden noemen wij de intensieve fase. Dit houdt in dat we de ouders/opvoeders regelmatig zien. We maken een plan en kijken of er oefeningen voor thuis wenselijk zijn. Indien het wenselijk dat ook andere gezinsleden een onderdeel van de behandeling zijn, kijken we wanneer dat passend is. Gemiddeld zijn er wekelijks sessies, maar soms om de week. Na deze fase kijken we wat nodig is en bouwen we langzaam met elkaar af.