De geduldige ouder

Geduldig zijn wanneer je kind jou triggert, kan aanvoelen als de moeilijkste taak op een dag en dat is het soms ook. Hoewel je misschien vindt dat je van nature weinig geduld hebt, kun je gemakkelijk veranderen als je een plan van aanpak hebt.

Deze tips helpen jou meer geduld te hebben in het allerdaagse opvoeden:

 1. Neem een time-out. Als je de hele dag (of een groot deel daarvan) thuis bent met je kind, heb je een pauze nodig om bij te tanken en op te laden. Zonder af en toe een time out zijn we geneigd sneller boos te worden en blokkeren onze emoties het rationele denken.
  • Na het ervaren van een sterke emotie zoals woede, duurt het voor de meesten van ons ongeveer 30 minuten om terug te keren naar een “normale” emotionele toestand, ook al voel je je na 10 minuten misschien kalm. Onderzoek heeft echter aangetoond dat je daarna nog steeds fysiologisch “opgewonden” bent en vatbaarder om opnieuw boos te worden. Probeer een pauze te nemen en stap even uit de situatie.
 2. Pauzeer voordat je reageert. Als je niet even weg kunt, is de volgende beste optie om je aandacht te verleggen. Probeer tot tien te tellen of concentreer je op je ademhaling. Let op de beweging van je borstkas en voel de lucht in en uit je longen bewegen. Ga op zoek naar je buikademhaling, want daar zit de ontspanning.
  • Het is moeilijk om je lichaamstemperatuur, pols of bloeddruk te controleren. Maar je ademhaling is een van de weinige lichaamsfuncties die je kunt controleren. Adem diep en langzaam. Tel je ademhaling en focus je niet op de situatie met je kind.
 3. Blijf positief. Hoewel het moeilijk te geloven is, is je kind niet opzettelijk moeilijk. Gedrag is altijd logisch. probeer je de situatie in te beelden vanaf het perspectief van je kind. Als je kind te jong is om te praten, kan het alleen maar huilen en schreeuwen om jou te laten weten dat er iets is.

  De hersenen van een kind zijn pas volledig ontwikkeld rond de leeftijd van 21 jaar. Het is geen excuus voor moeilijk gedrag, maar iets om te onthouden wanneer je ten einde raad bent.
 4. Oefen je geduld. Er zijn twee manieren om je geduld te oefenen: je kunt mentaal oefenen om geduldiger te zijn of je kunt je geduld oefenen in situaties met weinig stress.

  Denk terug aan een tijd waarin je minder geduldig was dan je zou willen. Stel je voor dat je je gedraagt op de manier die je verkiest. Doe deze oefening meerdere keren per dag.

  Probeer geduldiger te zijn wanneer je slechts licht gestresst bent. Als je oefent in situaties met minder stress, zal je meer succes hebben op de momenten dat je je kalmte dreigt te verliezen.
 5. Vergeet niet om ook geduld te hebben met jezelf. Het is onredelijk om te verwachten dat je niet van streek raakt. Ook al ben je een ouder, je bent ook een mens. Gun jezelf een pauze en bedenk dat het niet realistisch is om altijd geduldig te zijn.
 6. Hoewel ouderschap lonend is, kan het ook frustrerend zijn. Dezelfde uitdagingen die het frustrerend maken, bieden echter ook een kans om te groeien en te ontwikkelen. Geduld kun je leren, maar het kost tijd. Oefen deze tips elke dag en je zult snel een schat aan geduld ontwikkelen.