Seizoenstafel zorgt voor houvast

Vroeger zag je het veel vaker: de seizoenstafel, ook wel jaartafel genoemd. Niet alleen in de kleuterklas, maar ook op de gang of in de centrale hal. Bij de bibliotheek, de speelotheek en op nog veel meer kindvriendelijk plekken kon je ze vinden. Tegenwoordig lijkt het steeds minder te worden en dat is echt heel jammer. Een seizoenstafel biedt een kind houvast in het drukke en chaotische leven. 
  
De seizoenstafel geeft houvast
Als kind beleef je gebeurtenissen intens. De kleine dagelijkse dingen en grote gebeurtenissen zoals de jaarlijkse feesten. Maar ook iets waar we bijna niet bij stilstaan: de seizoenen en het weer. Ze hebben invloed op onze stemming, kleding, slaap, eten en nog veel meer. Als volwassene staan we daar vaak niet meer zo bij stil. Het begrip ‘tijd’ is voor kinderen erg abstract. Tegelijkertijd is het wel fijn voor kinderen om wat voorspelbaarheid in hun leven te hebben. Door het komen en gaan van de seizoenen en terugkerende gebeurtenissen inzichtelijk te maken, zullen kinderen op den duur begrijpen dat de tafel mee verandert. Het zorgt ervoor dat kinderen zich verbonden voelen met de aarde waarop ze leven, respect, eerbied en verwondering krijgen voor de natuur en hun plek leren vinden in het geheel. Een
jaartafel kan kinderen helpen de kringloop van het jaar te begrijpen en het komen en gaan van
gebeurtenissen. Het geeft ze houvast in het drukke en chaotische leven.
 
Een onderdeel van de opvoeding
Ik herinner mijzelf nog dat we in de herfst zochten naar kastanjes. Het gooien van takken richting een oneindige hemel, het schudden van de bomen, zodat de kastanjes naar beneden vielen. Ook de ongelukken die daar bij hoorde weet ik nog steeds. Het was een onderdeel van de periode, waar we met elkaar zo van genoten.
 
Het is het beeld van onze innerlijke verbinding met de jaargetijden, de processen in de natuur en de daarbij horende feesten. Een seizoenstafel kan er voor zorgen dat wat er buiten gebeurt, binnen tot uitdrukking gebracht wordt. Door dit proces samen met je kind te beleven, groei je dichter naar elkaar toe. Het voegt iets toe aan het leven. Niet alleen omdat we ons verplaatsen in de fantasiewereld van het kind, maar ook vanwege onze eigen verbinding met moederaarde.
 
Een fijn plekje in huis
We noemen het een seizoenstafel, maar het hoeft toch echt geen tafel te zijn. Er zijn namelijk niet echt regels. Je hoeft geen speciale tafel aan schaffen, noch dure dingen te kopen. Een plankje in de kast of een hoekje in de vensterbank werkt ook heel goed. Je richt gewoon het door jullie gekozen plekje in met dingen van het seizoen of feest. Met een paar mooie doeken (bijvoorbeeld bruin voor de herfst) als basis kom je al een heel eind! Verder ga je er vooral met je kinderen op uit om schatten uit de natuur te vinden. Veertjes, bladeren, schelpen of kastanjes kunnen de basis vormen voor het thema. 
 
Wil je toch wat spulletjes kopen om je tafel verder uit te breiden? Kijk dan vooral eens naar hout en duurzaam speelgoed: de dieren van Ostheimer, een kaarthouder voor de mooiste afbeeldingen of een prentenboek in het thema. Ook kun je de mooiste poppetjes kopen gemaakt van natuurlijke materialen zoals wol. Een bekende is bijvoorbeeld Koning Winter.
 
Rommel wat af en aan en kijk wat bij jullie past. Een seizoenstafel is tenslotte iets wat je met je kinderen samen doet. Een handleiding is er niet. Het samen opbergen en uitpakken van alle spulletjes is een feest en leert kinderen ook nog eens om respectvol om te gaan met de spullen.
Geniet ervan!