Slaaptraining

Met onze partner samen slapen is prima, maar onze kinderen moeten allemaal in hun eigen bed en op eigen kamer. En lukt dat niet, dan trainen we ze net zo lang, tot het wel lukt. Maar baby’s en jonge kinderen hebben veiligheid nodig om tot slapen te komen en hun veilige haven dat ben jij. Hoe meer ontspanning en gevoel van veiligheid, hoe meer ruimte een kind heeft om te groeien. Het heeft een positief effect op je gezondheid. Cortisolwaarden dalen en de oxytocinewaarden stijgen.

Het tegenovergestelde van stress dus. En omdat baby’s en jonge kinderen moeilijk woorden gegeven aan wat ze voelen, uiten ze die stress anders: 

  1. Gaan babbelen en vragen om aandacht
  2. Huilen en brullen
  3. Stil vallen vanuit overlevingsstrategie 

Het doel van slaaptraining is dat een baby afleert om te slapen met onze nabijheid. Wat hij daarom moet leren is zijn behoefte aan nabijheid te onderdrukken. Vaak zien we dat het kind zich vast grijpt aan een knuffel of speen op zoek naar geborgenheid en ter vervanging van de ouder. Slaaptraining veronderstelt dat baby’s denken als volwassenen, maar dat doen ze niet. Wanneer we bang of angstig zijn, zijn we in staat om onze emoties te rationaliseren en onszelf te kalmeren. Een baby en jong kind heeft deze mogelijkheid simpelweg nog niet. Het risico hierbij is dus dat we ons kind al op zeer jonge leeftijd leren niet naar zijn gevoel te luisteren, waardoor het op latere leeftijd regelmatig over zijn eigen grenzen heen gaat of laat gaan. En dat terwijl we uiteindelijk allemaal willen dat onze kinderen vanuit zelfvertrouwen in contact kunnen staan met wat wij werkelijk nodig hebben en niet wat we denken nodig te hebben. Onderzoek vertelt ons dat de baby’s in een hoge staat van angst blijven en daardoor stoppen met communiceren.
Slaaptraining ontkracht:

  • Kinderen onder de 9 maanden beseffen niet dat jij op een andere plek in huis bent. Weg is weg en alleen is ook echt alleen. 
  • Kinderen onder de twee hebben jou nodig om zich te kalmeren. 
  • Ouders ondermijnen vaak hun intuïtie. 
  • Gewenst gedrag, maar geen oplossing voor de oorzaak

Als ouder wil je dat je kinderen opgroeien in de wetenschap dat ze je kunnen vertrouwen. Je wilt dat ze weten dat je er altijd voor ze zult zijn en dat ze naar je toe kunnen komen met eventuele problemen. Als je in de meest afhankelijke jaren niet reageert op hun hulpvraag, dan is er een kans dat je kind het vertrouwen in jou als ouder kwijtraakt. Als ze er niet op vertrouwen dat je kunt helpen met hun problemen als ze klein zijn, hoe weten ze dan dat ze je kunnen vertrouwen met hun problemen als ze ouder worden?

Wat kun je wel doen?

  • Probeer zoveel mogelijk rust en ondersteuning te krijgen om zo aan de slaapbehoeften van je baby te kunnen voldoen.
  • Bekijk de slaapomgeving van je kind een kritisch. Is het ook daadwerkelijk een rustgevende plek?
  • Wacht. De slaap van je baby zal op natuurlijke wijze verbeteren na verloop van tijd.