Bijdragen aan de eerste stapjes van geluk..

De opvoeding van kinderen blijft een gevoelige kwestie. Ouderschap is nou eenmaal geen vak waar je een opleiding voor kunt volgen. Het is een uitdagende en inspirerende opdracht waar elke ouder voor komt te staan. Voor beginnende ouders zijn hun eigen ervaringen, jeugdherinneringen, intuïtie en wat ze zien in hun naaste omgeving hun eerste houvast.Afhankelijk van je jeugdervaringen zul je, net als ik, een roze bril afzetten of juist een wapenrusting uit moeten trekken. We hebben tenslotte allemaal herinneringen aan onze eigen opvoeding en proberen zo veel mogelijk het positieve mee te nemen in de opvoeding van onze eigen kinderen. Ook ik kan mij nog vele herinneringen voor de geest halen.

Oprah Winfrey, stelde ouders één vraag: lichten je ogen op als je kind de kamer binnenkomt? Als dat zo is, dan is het goed.

Bimbi kindercoachingAls ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind; je wilt ze opvoeden tot een evenwichtig persoon met een helder besef van normen en waarden. De basis is belangrijk, het zijn de eerste stapjes in de richting van geluk. Een positieve omgeving waarin aandacht is voor wat kinderen goed doen en waarin ze geholpen worden bij wat nog niet goed lukt. Liefde, steun, stimulering en sturing is misschien wel het belangrijkste in de opvoeding van je kind. Geef zelf het goede voorbeeld en laat je kind weten waar het aan toe is. Regels zijn nodig en consequent reageren is belangrijk. Vertel er vooral ook bij waarom deze regels belangrijk zijn en houd daarbij rekening met de leeftijd van je kind.

 

Emotionele ondersteuning

Emotionele ondersteuning is het gevoel van geborgenheid zodat je kind zich op zijn gemakt voelt. Hierdoor kan je kind zich richten op zijn omgeving en is het vrij om nieuwe indrukken op te doen en te leren van wat hij daarbij ervaart. Door te ontdekken ontwikkelen kinderen zich. Hiervoor hebben zij wel vertrouwen nodig in zichzelf en in anderen. Dit is een belangrijke taak van de ouders; zelfvertrouwen stimuleren zodat je kind steeds een stapje verder kan.

 

Normen en waarden

Natuurlijk heeft elke ouder zijn eigen normen en waarden. Waarden zijn idealen waar we mee leven en een norm is een gedragsregel die gebaseerd is op een waarde. Een ouder bepaalt zelf welk gedrag wel en niet acceptabel is, want dat is heel persoonlijk. Bedenk goed wat jij je kinderen mee wilt geven en wees daarbij bewust van je eigen gedrag; geef het goede voorbeeld.

Het goede voorbeeld geven

Geen ouder gaat perfect en foutloos door het leven en jij dus ook niet. Dat is niet erg, maar het is wel goed om af en toe stil te staan bij je gewoontes. In de huidige, complexe samenleving zul je je als ouder goed moeten inleven in de situaties waar je kind voor kan komen te staan. Door het goede voorbeeld te geven kun je veel invloed op je kind uitoefenen.

Consequent reageren

Consequent zijn betekent dat je iets afspreekt met je kind en dat jullie je daar ook aan houden. Dat klinkt misschien makkelijk, maar dat is het natuurlijk niet altijd. Toch is het belangrijk, omdat het kinderen houvast en rust geeft. Het zorgt ervoor dat ze weten waar ze aan toe zijn en ze de grenzen niet steeds hoeven opzoeken. Daarnaast ben je door consequent en duidelijk te zijn betrouwbaar voor je kind.

Call Now Button