Kinderen zijn gebaat bij routines en rituelen. Ze vinden het prettig als ze weten wat ze te wachten staat en werken daardoor ook beter mee. Door een vaste routine met liefdevolle rituelen wordt het bedritueel fijner en vallen kinderen makkelijker in slaap.
Bedtijd
We hebben allemaal slaap nodig om goed te kunnen functioneren. Dit geldt ook voor opgroeiende kinderen. Een belangrijk onderdeel van je nachtroutine is het bepalen van een vaste bedtijd.
* Start elke dag op hetzelfde tijdstip met het bedritueel. Wees je er bewust van dat als het ritueel 60 minuten duurt en je wilt dat je kinderen om 20.00 in bed liggen dat je dus om 19.00 begint. Hoe meer rust je hebt, hoe groter de kans dat het een geslaagd ritueel wordt.
Rituelen
Maak rituelen die bij jullie gezin passen en voer deze elke avond uit. Zo weten de kinderen wat ze kunnen verwachten en wanneer het tijd is om naar bed te gaan.
* Begin de routine met wassen en verzorgen. Denk aan douchen, in bad gaan of tanden poetsen. Daarna tijd is er tijd voor ontspanning en de mogelijkheid om de dag achter te laten. Laat je kind nog even naar het toilet gaan voordat ze in bed stappen.
* Kijk terug op de dag. Bespreek samen hoe de dag was en benoem vooral wat goed ging of leuk was.
* Lees je kinderen voor, vlak voor het slapen gaan. Kies een korter boek als je kinderen jonger zijn. Kies eventueel voor een boek met mooie prenten.
* Zing een slaapliedje, masseer of zeg welterusten tegen je kinderen op je eigen speciale manier.
Een avondroutine blijft kinderen vaak lang bij. Het is namelijk het laatste moment dat ze met hun ouders doorbrengen voordat ze in slaap vallen. Het biedt structuur, geborgenheid en verlaagd het stressniveau.
Meerdere kinderen
Wanneer je meerdere kinderen van verschillende leeftijden hebt, is het nog steeds belangrijk om een routine met rituelen te maken. Hoewel ze misschien allemaal op verschillende tijden naar bed gaan, kan je er wel voor kiezen om een deel van de routine samen te doen of alles juist te scheiden. Plan je routines zo, dat alle kinderen evenveel aandacht en rust mogen ontvangen. Soms betekent dit ook dat je dus eerder moet eten of pas kan opruimen als de kinderen op bed liggen.
* Oudere kinderen kunnen ook helpen met het naar bed brengen van de jongere kinderen.
Belangrijk hierbij is dat het liefdevol gebeurt en er duidelijke afspraken zijn.
Wanneer je het bovenstaande langzaam in het gezin integreert, zal je zien dat de bedroutine steeds makkelijker gaat en gezelliger wordt. Houd je er in het begin aan, en je zult al snel merken dat de routine een tweede natuur wordt. Een bedroutine versterkt de band met je kinderen waardoor het hele gezin minder stress zal ervaren rondom het naar bed gaan.