Magische denken bij kinderen

Toen ik kind was, leek alles mogelijk. Niks was te gek, geen afstand te ver. Mijn lievelingsknuffel had gedachten en gevoelens, hij moest regelmatig iets eten en drinken en had gezelschap nodig van mij of zijn knuffelfamilie. Samen met mijn zus en onze vriendinnen speelden we uren lang buiten en gingen we op ontdekkingsreis. Een springtouw werd een halster voor het paard en de plantenbak was zijn voederbak of een wiegje voor een baby. Onze wereld was oneindig.
 
Magische denken
Een kind springt van het ene avontuur in het andere avontuur. Er bestaat immers geen besef van tijd. Het kind beleeft het leven in het nu, vandaag, op dit moment. De ervaring is in het moment. Alle kinderen hebben magische gedachten. Ze spelen en fantaseren er op los. Eigenlijk willen ze alles in vrijheid ervaren. Ze hebben geen oordeel over wie of wat dan ook en verwonderen zich over van alles. Magisch denken is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Het helpt je kind namelijk om tot fantasiespel te komen. Daarnaast is het een leuke en speelse manier om nieuwe dingen te ontdekken en te leren over dagelijkse bezigheden.
 
Belemmeren of stimuleren
Een kind schrijft zijn eigen sprookje. De ene dag is het een prinses en de andere dag een ridder. Eigenlijk hoeven we fantasie niet te introduceren of te stimuleren. Kinderen bezitten van zichzelf al een magische wereld. Wat wij, als opvoeders, kunnen doen is kritisch kijken naar alles wat we in huis halen. Een onderzoek uit 2015 laat ons bijvoorbeeld zien dat kinderen de voorkeur hebben voor realistische verhalen en plaatjes uit boeken. Hiermee bedoelen we (prenten)boeken die een afspiegeling zijn van het dagelijkse leven. Dus met onderwerpen als de boerderij, de dierentuin, de winkel, in de natuur, de seizoenen etc.


Beperk het spelen met elektronische apparatuur
Magisch denken heeft er in de huidige tijd ook nog eens een grote concurrent bij gekregen: het zwarte schermpje van computer, tv, tablet en mobieltjes. Technologie is geweldig, maar het is geen gelijkwaardig substituut voor echte ervaringen. Het duwt kinderen in één richting, waardoor er voor echte fantasie geen plaats meer is. Van een alerte en levendige staat raakt je kind in een absorberende, in zichzelf gekeerde staat. Ook met het opvolgende vrije spel imiteert het kind wat het gezien heeft op de televisie. Daar gaan zijn eigen magische gedachtes…
 
Het onderscheidend vermogen tussen fictie en realiteit is bij kleine kinderen nog klein. Wat een baby of peuter op een scherm ziet, heeft grote impact op zijn brein.
 

Verwondering is het begin van alle wijsheid – Socrates

 
Sprookjes bestaan
Hoe meer kennis we in de loop van de tijd opdoen over de wereld, hoe meer we leren dat knuffels niet tot leven komen en dat we niet kunnen vliegen, hoe hard we ook flapperen. Maar toch verdwijnt het magisch denken niet, we onderdrukken het alleen maar. Dromen zijn geen bedrog en sprookjes bestaan wél. Een kind zit boordevol fantasie. Dromen is een grote kwaliteit voor iedereen. Eén die we nooit zouden mogen remmen. Elke uitvinding, festival, boek, muziekstuk, kledingstuk etc. is namelijk ooit een droom geweest van iemand. Met elke droom maken we de wereld een stukje mooier.

Onze dromen staan onlosmakelijk met magie in verbinding. Wat begint als een droom, wordt
door magie werkelijkheid. Want magie is te vinden bij diegene die durft te dromen en op
zichzelf durft te vertrouwen. Magie bestaat voor iedereen die durft mee te dobberen met het
leven. Het bestaat voor iedereen die gelooft in sprookjes en voor hen die ja durven zeggen
tegen het leven.