Speelgoed als visitekaartje van je opvoeding

Sta jij wel eens bewust stil bij het speelgoed van je kind? Waarom kies je voor bepaald
speelgoed of waarom juist niet? Vind je het belangrijk dat het speelgoed duurzaam is of kies
je liever voor plastic? Wil je je kind iets leren? Of vind je dat minder belangrijk. Vaak staan
we niet stil bij wat voor speelgoed we een kind geven en waarom.

 
Microplastic
Met onze zoon hebben we altijd geprobeerd in te zetten op open-einde speelgoed gemixt met
Montessori, gemaakt van duurzaam en natuurlijk materiaal. We kiezen bewust zo veel mogelijk voor een aantal merken. Het zijn wezenlijke onderdelen van onze manier van opvoeden. Speelgoed is het visitekaartje van je opvoeding.

Duurzaam speelgoed is goed voor moeder natuur, maar voor ons ook belangrijk vanwege het
microplastic. Plastic wordt vooral in China gemaakt. Vreemd genoeg zijn fabrikanten niet verplicht om te vermelden welke stoffen in speelgoed zitten. Zo heeft een relatief nieuw, kleinschalig, onderzoek van de New York School of Medicine (2021) aangetoond dat er microplastics terug te vinden zijn in de ontlasting van baby’s. Én dat de concentratie daarvan ook nog eens tien tot twintig maal hoger is dan in de ontlasting van volwassenen. Dat is zorgwekkend als je het mij vraagt.
 
Open ended (open-einde)
Open ended play is een vorm van spelen zonder regels of een echt doel. Het is speelgoed zonder handleiding, zonder opgelegd patroon of standaard uitkomst. Geen “toettoet” of andere geluidjes. Geen auto’s die licht en lawaai maken, maar speelgoed dat ruimte laat voor fantasie. Kinderen ontdekken op deze manier hun eigen spel waarbij fantasie de vrije loop krijgt. Het geeft hen de kans om te spelen zoals ze zelf willen en niet zoals een volwassene het bepaalt. Open ended play verruimt de cognitieve skills, kinderen leren keuzes maken en ze voelen zich sneller geïnspireerd. Het is gemaakt van duurzaam materiaal, niet eentonig en er wordt dus veel langer mee gespeeld.
 
Montessori speelgoed
De Montessori-methode is gebaseerd op het aanmoedigen van kinderen om de wereld om hen heen zelf te verkennen. Spelen is een belangrijke onderdeel van die verkenning. Kinderen leren door aanrakingen en te spelen met objecten. Daarbij zet Montessori heel erg in op de dagelijkse bezigheden en de zelfredzaamheid van het (jonge) kind. Uiteraard is het belangrijk dat veiligheid voorop staat, maar je kunt je kind altijd laten helpen bij boodschappen doen, koken, schoonmaken, opruimen etc. Een Montessori leertoren is bijvoorbeeld onmisbaar “speelgoed” vanaf het moment dat kinderen zelf kunnen lopen en klimmen. Montessori’s methode wordt meestal samengevat in de uitspraak: “Help mij het zelf te doen”.
 
Speelgoed presenteren
“Less is more”. Dé gouden regel in speelgoedland. Je kind heeft geen stapels met speelgoed nodig om te spelen. Belangrijker is tijdloos speelgoed wat meegroeit met je kind. Het is goed om het speelgoed af te wisselen. Je kunt hier al in de box mee beginnen. Wanneer je ziet dat je kind er niet meer naar omkijkt, is het tijd voor een nieuw speeltje.

Het is belangrijk dat het speelhoekje netjes en overzichtelijk blijft. Het kind moet het speelgoed zelfstandig kunnen pakken, zonder hulp van een volwassene. Dit kun je gemakkelijk doen door bijvoorbeeld een kast met open vakken waar je het speelgoed kan presenteren. Wat bij elkaar hoort, gaat in het zelfde vak. Bijvoorbeeld alle dieren bij elkaar. Een IKEA vakkenkast leent zich hier heel goed voor. Natuurlijk kunnen houten blokken in een mand erbij gezet worden. Regelmatig zou je het weer anders kunnen neer zetten of speelgoed weg kunnen halen, zodat je de interesse blijft wekken.