Schelden tegen je kind

Schelden tegen je kind is nooit een oplossing. Kinderen absorberen als een spons alles wat afkomstig is van de belangrijke mensen om hen heen: ze absorberen woorden, gewoonten, gedrag en uitdrukkingen. Kinderen kopiëren van nature haast alles, ook wanneer jij vloekt of lelijke dingen zegt. Het brengt het kind niet alleen schade toe, maar ook tijdens sociale contacten kan het hem moeilijkheden brengen. Als een kind gaat vloeken op een kinderfeestje, wordt het afgerekend op de dingen die het zegt. En dat terwijl hij er dus eigenlijk niks aan kan doen, het is zijn voorbeeld.

 

Invloed van schelden

Schelden tegen je kind heeft niet alleen emotionele impact, maar ook fysieke; veelvuldig gebruik van scheld- en vloekwoorden beïnvloedt de ontwikkeling van het brein van jonge kinderen. Dat komt omdat negatieve informatie sneller wordt verwerkt dan positieve. Door de hele sfeer die er om heen hangt krijgt je kind onbewust het signaal dat het niet veilig is. Je ziet dan vaak dat een kind emotioneel, heel onbewust, afstand neemt van die ‘onveilige’ situatie en de mensen die deze creëren. Iets wat niet echt bevorderlijk is voor de ouder-kindband.

 

Wanneer je als kind stelselmatig met stomkop, ezel, rotzak, of  ‘dát kind’ wordt aangesproken, kan het het gevoel krijgen dat de ouders niet van hem houden. Dat de ouders het kind dom of lelijk of het zelfs haten. Dit gevoel, van niet geliefd en gewaardeerd zijn, kan grote gevolgen voor een kind hebben. Het kan zijn dat het kind geen zelfvertrouwen ontwikkelt en dat het zelfbeeld van het kind zich negatief ontwikkeld.

 

Boosheid hoort er bij

Toch worden we als ouder wel eens boos. Boosheid is een gevoel en het gedrag dat je daarbij laat zien is de uiting van dat gevoel. Als je altijd je boosheid zou onderdrukken geef je je kinderen de boodschap dat dit gevoel er niet mag zijn. Onderdrukken is dus echt niet nodig, zolang je de uiting maar onder controle hebt.

 

Wat je kunt doen om te zorgen dat je de controle niet verliest, is bewust identificeren wat jou triggert. Op welke momenten wordt het je te veel en verlies je de controle? Wellicht komt het door een opeenstapeling van frustraties of opgekropte emoties die je er ineens uitgooit. Door te ontdekken wat jou triggert, kan je een uitbarsting van woede, waarbij je wellicht lelijke woorden zegt voorkomen.

 

Geef jezelf wat rust

Ga je als ouder toch af en toe uit de bocht, weet dan dat je niet de enige bent. Wees mild voor jezelf en probeer er aan te werken. Om je staande te houden in de opvoeding van kinderen, heb je veel energie en geduld nodig. Zorg dus ook goed voor jezelf en laad regelmatig je batterijen op.

 

Call Now Button